wonen

Wat voor houten vloer past bij mijn interieur?

Er zijn momenteel houten vloeren in allerlei maten, patronen en soorten hout. Hoe weet je welke vloer voor jou geschikt is en welke in jouw huis past? Bij het kiezen van een houten vloer dien je met allerlei zaken rekening te houden. Zo dien je vast te stellen wat je budget is, welke kleur en stijl je wilt. Daarnaast moet je rekening houden met de functie van de vloer en de uitstraling van de ruimte er omheen. Tot slot moet de vloer ook bij de ondergrond passen. Niet elke houten vloer past op elke ondergrond.

Houten_vloer_appartement

Hout materialen

Houten vloeren zijn natuurlijk en leven. Voor het kiezen van een ideale vloer dient er zeker gekeken te worden naar het materiaalsoort. Zo zijn er momenteel vloeren verkrijgbaar van berken en eiken wat een lichte Europese houtsoort is tot grenadille wat bijna zwart is. Denk wel na in welke ruimte de vloer komt te liggen. Er zijn namelijk ruimtes waar een hardere houten vloer een vereiste is. Dan zouden wij adviseren om een eiken vloer te nemen in plaats van een grenen wat een veel zachtere houtsoort is. Tegenwoordig is het een trend om antiek hout te gebruiken. Dit wil zeggen hout wat in een vorig leven iets anders is geweest bijvoorbeeld, zijpanelen van een schuur of een dek van een vissersboot. Hierdoor heeft het hout meteen een antieke uitstraling. Je kan zelfs een nieuwe houten vloer kopen met dit effect. De vloer is dan behandelt met een speciale olie en daarna bewerkt.

Ondergrond

De kwaliteit van de ondergrond bepaalt wat voor ondervloer vereist is. In sommige gevallen is rubbere (dun) onderlaag al voldoende maar wanneer de ondervloer niet meer vlak is en oneffenheden vertoont dan dient er gebruikt te worden gemaakt van spaanplaten. Door de spaanplaten wordt de ondervloer weer gelijk door heel de ruimte. Bij flats en appartementen is het meestal een vereiste om de ondervloer dempend te maken. Dit komt doordat hout erg echoot.

Kostbaar

De prijs van een houten vloer verschilt erg. Meestal dient men ervan uit te gaan dat er tussen €35 en €105 per m2 betaald dient te worden. Hier komt het leggen natuurlijk bij. Afhankelijk van de legmethode, zwevend of verlijmd, kunnen de kosten erg verschillen. Bij een zwevende vloer worden alleen de mes en groef gelijmd. Terwijl bij een gelijmde vloer de vloer aan de ondervloer wordt gelijmd. Een gelijmde vloer leggen is dan ook hoger geprijsd. Kosten voor een zwevende zijn tussen de €18 en €24,50 en een gelijmde vloer €26 en €34.

houten vloer patroon woning inspiratie natuurlijk decoratief

Patronen

Houten vloeren zijn in verscheidene patronen te leggen. De manier hoe je de vloer legt heet het legpatroon. De drie bekendste legpatronen zijn planken vloer, visgraat en hongaarse punt. Bij een planken vloer worden de houten planken rechtuit gelegd waardoor er een planken effect ontstaat.. Dit is de meest bekendste vorm en dankt zijn bekendheid door laminaat. Visgraat vloer is een klassieke manier van vloeren leggen waarbij het hout in een visgraatpatroon geplaatst wordt. De laatste jaren neemt dit vloertype weer enorm toe in populariteit. Door de grote hoeveelheid variaties is het mogelijk om verschillende effecten te creëren. Tot slot is er de hongaarse punt. Hier zijn de houten panelen gelegd onder een hoek van 60 graden en sluiten alleen de boveneinde met elkaar aan. Door het manier van leggen ontstaan er sergeantstrepen, ook een bijnaam van de vloer. Een hongaarse punt vloer oogt altijd rustig en geordend.

Een weloverwogen houten vloer past in iedere ruimte van het huis.

11 april 2018